• featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups
 • featured groups

Απολογισμός του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου

Απολογισμός του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου

Από τις 16 έως και 20 Οκτωβρίου του 2009 πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου. Την ιδέα και τη διοργάνωση του Φεστιβάλ είχε η ομάδα του Θεάτρου Δρόμου Helix. Η πρόταση κατατέθηκε στο Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού και έγινε αποδεκτή με τη έγκριση 120.000,00  Ευρώ. Χωρίς την οικονομική στήριξη από το ΕΚΕΘΕΧ και το Υπουργείο Πολιτισμού δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθεί ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο. Στη συνέχεια ήλθε αρωγός και ο Δήμος της Αθήνας και ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων που παραχώρησε την Αιγίδα, τους χώρους των παραστάσεων, καθώς και χώρους για τη διαφημιστική καμπάνια του Φεστιβάλ. Η Γραμματεία Νέας Γενιάς ενίσχυσε την διοργάνωση με το ποσόν των 25.000,00 Ευρώ και ο ΟΠΑΠ έδωσε χορηγία της τάξεως των 50.000,00 Ευρώ. Το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (iTi) παραχώρησε τη αιγίδα του και η Πολωνική πρεσβεία κάλυψε τα έξοδα της ομάδας που εκπροσώπησε την Πολωνία.
Η αρχική πρόταση που κατατέθηκε στο ΕΚΕΘΕΧ προέβλεπε τη συμμετοχή έξι ομάδων από το εξωτερικό και έξι ομάδων από τη Ελλάδα και προϋπολογισμό που ανερχόταν στις 230.000,00 Ευρώ. Μετά τη προκήρυξη του φεστιβάλ υπήρξε ένα τεράστιο ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο. Η μεγάλη έκπληξη όμως ήλθε από την Ελλάδα, δεδομένου ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει σχετική με το θέατρο δρόμου παράδοση και ελάχιστες ομάδες ασχολούνται με το είδος αυτό του θεάτρου. Πάνω από πενήντα ομάδες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και όλες συμπεριελήφθησαν είτε στο Κεντρικό είτε στο Ελεύθερο μέρος του Φεστιβάλ. Ο τελικός απολογισμός ήταν εξήντα ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες, εκ των οποίων δέκα από το εξωτερικό και πενήντα από την Ελλάδα. Έγιναν ογδόντα παραστάσεις την ημέρα και πάνω από διακόσιες σαράντα  σε ένα τριήμερο. Το τελικό κόστος ανήλθε στο ποσόν των 197.852,00 Ευρώ.
Πρωταρχικός στόχος του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του δημόσιου χώρου ως χώρου έκφρασης και επικοινωνίας, αλλά και η ανάδειξη και ανάπτυξη του Θεάτρου Δρόμου ως θεατρικό είδος με ιδιαίτερη δυναμική επικοινωνίας και πρωτότυπης και ουσιαστικής καλλιτεχνικής προσφοράς. Όλες οι δράσεις αξιοποιούν τον δημόσιο χώρο ως κυρίαρχη σκηνογραφία και ως χώρο συνεύρεσης με ένα πολυάριθμο και πολυποίκιλο κοινό. Όλες οι παραστάσεις είναι δωρεάν, οπότε αναδεικνύεται εκτός του εκπαιδευτικού, του ψυχαγωγικού και ο κοινωνικός ρόλος του Θεάτρου Δρόμου και της ανιδιοτελούς προσφοράς του.
Μια σημαντική προτεραιότητα του Φεστιβάλ είναι η σταδιακή αποκέντρωση του, ώστε ένα κομμάτι του να μπορεί να πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις.
Το Φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα. Φέτος δόθηκαν τέσσερα βραβεία. Στο Κεντρικό Φεστιβάλ το Βραβείο συνολικής σύλληψης για θέαμα στο δρόμο απονεμήθηκε στο συγκρότημα TEATR BIURO PODROZY  από την Πολωνία με χρηματικό έπαθλο 4.000,00 Ευρώ. Το Βραβείο πρότασης θεάματος για τον δρόμο δόθηκε στη Γαλλική ομάδα CARNAGE  PRODUCTIONS με χρηματικό έπαθλο 4.000,00 Ευρώ.  Ένα βραβείο αποκλειστικά για Ελληνική ομάδα  που ισοδυναμεί με επίσημη πρόσκληση σε ένα άλλο διεθνές φεστιβάλ το μοιράστηκαν δύο σχήματα, η ομάδα ΠΛΕΥΣΙΣ και η ομάδα  OBJECTO, που προσκλήθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ PAPET FAIRE που πραγματοποιείται στη Σόφια της Βουλγαρίας. Τέλος στο Ελεύθερο μέρος του Φεστιβάλ απονεμήθηκε ένα βραβείο στον ALVARO και στo ITINERANTE CIRCO FUNK από την Ουρουγουάη που αντιστοιχούσε σε επίσημη πρόσκληση στο Κεντρικό Φεστιβάλ του 2010 και χρηματικό έπαθλο 2.000,00 Ευρώ.

Τα βραβεία απένειμαν δύο διαφορετικές επιτροπές από καταξιωμένα πρόσωπα του Θεάτρου. Στο επόμενο φεστιβάλ θα δοθούν άλλα δύο βραβεία, Κοινού και Design.                    
Με βάση τα στοιχεία της συμμετοχής των ομάδων, της συμμετοχής του κοινού, (παρά την αλλαγή των ημερομηνιών λόγω των εκλογών και τις όχι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες της δεύτερης ημέρας του φεστιβάλ), της εκτεταμένης δημοσιότητας (κυρίως όσο αφορά στην έντυπη ενημέρωση), της ικανοποιητικής στήριξης από άλλους φορείς και οργανισμούς πέρα από το ΕΚΕΘΕΧ, ( ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ - ΟΠΑΠ – ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ – ΠΟΛΩΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ- ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ- ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ) αλλά και της καθολικής αποδοχής τόσο από τους καλλιτέχνες όσο και από το κοινό, θεωρούμε ότι το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου εκπλήρωσε στο ακέραιο του στόχους του και σημείωσε σημαντική επιτυχία, με λιγοστά στη πραγματικότητα μέσα και υποθήκευσε για το μέλλον, υπόσχεση για ακόμη καλύτερη διοργάνωση του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου για το 2010.
Με την επιτυχημένη κατά γενική ομολογία διοργάνωση του φεστιβάλ η οποία προκύπτει μέσα από τις δημοσιεύσεις, τις εκτεταμένες αναφορές στο διαδίκτυο και τα Blog, την ενθουσιώδη αποδοχή τόσο από τις Ομάδες όσο και τον Κόσμο, αναδεικνύεται το αίτημα ότι αυτή η διοργάνωση πρέπει να συνεχιστεί και να εδραιωθεί ως ένας σημαντικός θεσμός της πόλης και του θεάτρου.
Έχουμε τη πεποίθηση και είμαστε σε θέση  να διαβεβαιώσουμε ότι το φεστιβάλ μπορούμε να το κάνουμε ακόμη καλύτερο,  την πόλη και τους καλλιτέχνες να ανυπομονούν για το επόμενο και να διορθώσουμε τα πιθανά λάθη και παραλήψεις.  
Το επόμενο Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο για λόγους ασφαλών καιρικών συνθηκών, αλλά και λόγους οργάνωσης και απρόσκοπτης συμμετοχής των καλλιτεχνών και του κοινού, να πραγματοποιηθεί (και να καθιερωθεί ως ημερομηνία διεξαγωγής του φεστιβάλ), το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Και συγκεκριμένα από 21 – 28 Ιουνίου 2010.
Η αλλαγή της Κυβέρνησης μαζί με τη γενικότερη οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη δυσκολεύει την οργάνωση του επόμενου Φεστιβάλ. Πολεμάμε ενάντια στο χρόνο προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση του φεστιβάλ του 2010. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο Θεσμός.
Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε σε επικοινωνία και θα ενημερώσουμε τους φίλους και τις ενδιαφερόμενες ομάδες και τους καλλιτέχνες σχετικά με τη πορεία των πραγμάτων και για τα επόμενα βήματα μας.
Σε κάθε περίπτωση όποιος επιθυμεί μπορεί να κάνει τις προτάσεις του, περιλαμβάνοντας όλες τις πληροφορίες  σχετικά με τα θεάματα που επιθυμεί να παρουσιάσει και τις τεχνικές προδιαγραφές.

© 2010 - (c) Helix Theatre 2009-2010. Proudly powered by Joomla. Designed by wrong media lab.
   
| Κυριακή, 03. Οκτώβριος 2010 || Original template by: LernVid.com |